Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Erős Antónia: Cukorbetegen is teljes az életem - Sztárlimonádé

Erős Antónia: Cukorbetegen is teljes az életem

Az RTL Klub 51 éves híradósánál 1995-ben diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséget. Antónia megijedt, amikor kiderült, de hamar alkalmazkodott az új helyzethez, és állapotát azóta is tökéletesen kordában tudja tartani. Alapítványával pedig a diabétesz fontosságára és megfelelő kezelésére próbálják felhívni a figyelmet.

 

Az alapítványt Erős Antónia hozta létre 2005-ben azzal a céllal, hogy minél több ember ismerje meg a diabéteszt, és annak veszélyeit. A híradós 1995 óta cukorbeteg, inzulinnal kezeli magát. Azt vallja, hogy lehet élni egészségesen így is, csak be kell tartani a szabályokat: egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni, ellenőrizni a vércukorszintet naponta többször, és orvosi ellenőrzésre járni.

„A koronavírusról köztudott, hogy háromszor annyira veszélyes a cukorbetegséggel küzdőkre”

Az alapítvány működését is megnehezítette a pandémia, ám a csapat hamar alkalmazkodott az új helyzethez.

„A koronavírusról köztudott, hogy háromszor annyira veszélyes a cukorbetegséggel küzdőkre. Emiatt még fontosabb volt ebben a helyzetben, hogy dolgozunk, hiszen sokkal több megkeresést is kaptunk. Bár személyesen, a rendezvényeken nem tudtunk találkozni az érdeklődőkkel, az online térben aktívan működtünk. Ez annyira jól bevált, hogy idén is megtartjuk az interneten az Egészség Fesztiválunkat” – kezdte lapunknak Antónia, aki elmesélte, idén milyen projektekkel készülnek.

„A köznevelési törvény szerint szeptemberben indult DiabMentor továbbképzésben azok a pedagógusok részesültek, akik a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért felelnek a jövőben. Az Oktatási Hivatal felkérésére a diabmentorok felkészítését az alapítvány szakemberei végzik. Hagyományos pedagógus diabétesz érzékenyítő programunk is folytatódik: a „Belevalók” képzéssel. A gyerekek érzékenyítését szintén kiemelten kezeljük: a 13-14 éves korosztály számára TEENS néven 2020-ban elindított egészségprogram idén újabb két iskolába jut el.

Ősszel az alapítvány újabb köznevelési intézményeket von be a 4 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz képzésbe is. A nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan idén novemberben újra megrendezzük az Egy Csepp Világnapot ingyenes szűrésekkel, gyermekprogramokkal, talkshow-kal. A 10 éves Magyarország Cukormentes Tortája verseny is folytatódik.”

„Szerencsére jól kordában tudom tartani az állapotom”

Antónia 1995-ben, mindössze 25 évesen tudta meg, hogy cukorbeteg, és azóta rendíthetetlenül figyel az egészsége megőrzésére.

„A klasszikus tünetek jelentkeztek nálam: nagymértékű szomjúság, gyakori vizelés, felborult anyagcsere. Fáradtnak, kimerültnek éreztem magam, néhány hét alatt 8 kilót fogytam. Először a háziorvosomat kerestem fel, aki laborvizsgálatra küldött, majd beutalt a kórházba azért, hogy a szakemberek segítsenek felkészülni az új életemre, mert azért sok mindenen kellett változtatnom. Az első néhány hét sokk után körülbelül egy év kellett, mire teljesen megértettem a betegség lényegét és hozzászoktam a cukorbeteg mindennapjaimhoz. Onnantól kezdve minden rutinná, természetessé vált. Szerencsére jól kordában tudom tartani az állapotom, és cukorbetegen is teljes az életem” – meséli a híradós, aki rendszeresen méri a vércukorszintjét, jár orvosi vizsgálatokra, sportol és odafigyel az étkezésére. Vész esetére pedig az RTL Klubos öltözőjében is van egy fiók, ahol van néhány édesség. Ám kollégái, Szellő István és Rábai Balázs is elég édesszájú, ezért ők is rendszeresen fogyasztják a tartalmát.

Erős Antónia számára azonban akkoriban nem volt könnyű informálódni a diabéteszről, ezért hozta létre a már említett alapítványát, ami egyben a szívügye.

„A kollégáimmal együtt a cukorbetegeket és a nem cukorbetegeket is szeretnénk megtanítani arra, hogy miként kezeljék ezt az állapotot, illetve hogyan tudják esetlegesen megelőzni. Számos szakemberrel együtt rendületlenül ezen dolgozunk. Igaz, hogy én vagyok az alapító, de a kollégák nélkül ez az egész nem működne. Nekem az alapítvány a szívügyem, amivel napi szinten foglalkozom. Szerencsés vagyok, hiszen a hivatásom mellett ez is belefér az időmbe. Hiszem, hogy jobb és szebb lenne a világ, ha mindenki tudna a munkája mellett karitatív tevékenységet is folytatni, de sajnos erre sokaknak nincs lehetőségük a napi feladatok mellett.”