Postás Józsi

Postás Józsi és Sláger Tibó kapcsolata régre nyúlik vissza. Az énekes már fiatalon is felnézett a dalszerzőre, ma pedig már túl vannak néhány közös munkán is. Józsi jó ideje dolgozik dalszerzőként, így megesik, hogy szakmailag is kikéri véleményét. A most megjelenő válogatásalbumon is pont egy ilyen dal csendül fel.

- Sláger Tibóval mikor és hogyan ismerkedtél meg?

- Városomban, Tapolcán láttam először színpadon egy Sörfesztiválon, körülbelül 20 éve. Zenekarral lépett fel, és a konferanszié tudatta velünk, hogy ő a Kék a szeme című dal szerzője. Abban az időben, itt a környéken egy sikeres báli zenekarom volt (Party együttes), a dalt mindig kérték tőlünk, akkoriban a legnépszerűbb nóta volt egy buliban. Kíváncsi voltam, vajon ki írhatta! Sajnos ott még nem tudtunk személyesen beszélni, de 2005-ben újra találkoztunk. A második lemezemen dolgoztam, így két szerzeménye is felkeltette az érdeklődésemet. Az egyiket már ismertem, Mindig rád gondolok, a másikra Dömötör Balázs – ő írta a Hozom a Postát című dalomat - hívta fel a figyelmemet. Balázs akkor Tibóval dolgozott, és megtetszett egy teljesen friss Kiss Tibor szerzemény – a Péntek 13. -, amit addig még senki nem játszott. Szerettem volna ezeket énekelni, feldolgozni, ehhez azonban személyesen kellett engedélyt kérni a szerzőtől, akár csak Szenes Ivántól. Az akkori menedzsmentem, Fodi intézett mindent, beültünk az autóba és elutaztunk hozzá Zalaegerszegbe, ez volt az első személyes találkozásunk.

- Milyen kapcsolatban vagytok, mit gondolsz a munkásságáról?

- Bátran mondhatom, hogy azóta nagyon közeli, baráti viszonyban vagyunk. Szerintem ennek a műfajnak az egyik legmeghatározóbb dalszerzője, szövegírója, aki elő is adja dalait. Slágereit a műfaj előadóinak nagy része feldolgozta, többek között én is. Dalaiban élet és lélek van. Szerzeményeinek olyan „egyszerű” dallama és szövegvilága van, melyek szinte azonnal szíven találják a közönséget, tudnak vele azonosulni.

- Milyen dal hallható tőled a lemezen?

- Magyar Vándor a címe. Tibóval sokat beszélünk telefonon, és ha van rá lehetőség, személyesen is, így derült ki, hogy nagyon szeret Erdélybe járni. Nagyon közel áll a szívéhez, amivel én is maximálisan egyetértettem. Akkor hívta fel a figyelmemet, hogy írt egy dalt, melyet az egyik Erdélyi útja inspirált. Azok az érzések, gondolatok, impulzusok, amik a dalban szerepelnek, ott születtek. Elküldte, meghallgattam és valamiért azonnal megérintett! Berczelly Bálint stúdiós és szerzőtársam készített hozzá egy nagyon jó hangszerelést, ez került rá a lemezre.

- Szakmailag kikéred-e a véleményét?

- A szakmai és baráti eszmecsere gyakori, hisz én is szerző vagyok. Engem nagyon érdekel a dal születése, az a pillanat, hely, helyzet, körülmények, amikor egy refrén, dallam, vagy akár egy egész dal megszületik, a szerző gondolataiban, lelkében. Ez egy olyan képesség, amire nincs magyarázat. Ott kezdődik minden!

- A Sztár Limonádénak meséltél az átalakulásodról. Hol tart most ez a folyamat?

- Igyekszem tartani a diétát. Miután feloldották a korlátozásokat, néhány fellépésem volt is az elmúlt időszakban, ahova már teljesen új és változatos repertoárral készültem. Nagyon várom a folytatást.

- Hogy és mivel telnek mostanában a hétköznapjaid?

- Szeretnék majd egy Best of lemezt megjelentetni. Az elmúlt 17 év siker dalait újrahangszereltettem, természetesen írtam hozzá jó néhány újat is. Van bennem lendület, tartalék, ötletek, tervek a jövőre nézve is, amit hamarosan szeretnék is megosztani a tisztelt közönséggel.

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató