Pécsi Ildikó

Elhunyt életének 81. évében Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész - közölte közösségi oldalán a gödöllői önkormányzat 2020. december 5-én.

December 5-én hajnalban, életének 81. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész – közölték a város közösségi oldalán. A Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt gödöllői otthonában érte a halál. Pécsi Ildikó Gödöllő díszpolgára volt (2010), a város önkormányzata saját halottjának tekinti - olvasható a Gödöllői Hírek oldalán.

Az MTI összefoglalója szerint Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született Polgáron, 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1966 és 1970 között a Vígszínház tagja volt. Három-három évet töltött a Mikroszkóp Színpadon és a kecskeméti Katona József Színházban. 1976 és 1985 között a Radnóti Színpadon, 1985-től 1990-ig a Népszínházban játszott. 1990-tól a József Attila Színház művésze volt. A Korona Pódium estjein és az egész országban fellépett önálló műsoraival (Szerelem, Virágok és kígyók között, Egyedül, Bizalom, Görögnek születtem).

1994-től 1998-ig az MSZP országgyűlési képviselője volt. 1980-tól a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja volt és a Segítsünk Alapítvány kuratóriumának elnökeként is dolgozott.

Munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkásságáért, előadóművészi tevékenységéért. 2009 óta tagja a Halhatatlanok Társulatának, 2011-ben Hazám-díjban részesült. Idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal jutalmazta. Bronzba öntött tenyérlenyomata megtalálható a Művészetek Háza Gödöllő épületében, a hírességek falán. A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete díszelnökeként is tevékenykedett.

Pécsi Ildikó neve számos gödöllői rendezvénnyel forrt egybe: az Erzsébet királyné nevét viselő vers- és prózamondó versennyel, a nőnapi műsorokkal, de nem múlhatott el nélküle helyi divatverseny, városi főzőverseny, állatvédelmi nap vagy kutyák örökbefogadó napja.

Pécsi Ildikó idén nyáron, július 12-én veszítette el férjét, az olimpiai bajnok (1968) és olimpiai ezüstérmes (1972) labdarúgót, Szűcs Lajost.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató