Caramel lett az egyik arca az „Aki ver, az nem haver” kampánynak. A Cartoon Network és az Új Nemzedék Központ kezdeményezésének lényege, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek egymás közötti fizikai vagy lelki bántalmazására.

- Vajon miért gondolhatták úgy a kampány ötletgazdái, hogy Ön ennek hiteles arca lehet?

- Bárki hiteles arca lehet, hiszen mindenki járt óvodába, iskolába, esetleg középiskolába, így mindenki tanúja vagy elszenvedője is volt a kirekesztettségnek, vagy akár az is lehet, hogy ő maga vett részt mások kirekesztésében. Mindannyian voltunk ebben a szituációban mindkét oldalon.

- Önnek milyen idevágó emlékei vannak?

- Mindenféle. Volt, hogy engem is kiközösítettek vagy piszkáltak.

- Akár a származása miatt?

- Jó kérdés. A legtöbbször természetesen azért, mert roma vagyok, de bármi más miatt is. Megjegyzem, hogy ezeket a viselkedési mintákat a gyermekek a felnőttektől veszik át, ezért nagyon nem mindegy, hogy mi hogyan nyilvánulunk meg a fiatalabb korosztály előtt. A gyermekek között ezért mindkét fél áldozat. Az is, akit piszkálnak, és az is, aki másokat piszkál.

A teljes cikk a novemberi lapszámunkban olvasható!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató