Zámbó Jimmy

Január másodikán már tizenkilenc éve, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Zámbó Jimmy. Sokan vallják magukról, hogy ők fedezték fel az énekest, azonban aki valóban felfigyelt rá, soha nem hencegett vele. Ő Korda György, akivel halálának évfordulója kapcsán beszéltünk a könnyűzene egyik legnagyobbjáról.

A kilencvenes évek legsikeresebb előadójának döcögve indult a karrierje. A későbbi Király próbálta bevenni a Kádár-kori popzene erős bástyáját, az Országos Rendező Iroda (ORI) komor Vörösmarty téri épületét, de nem kapta meg az előadó-művészi működési engedélyt, amely arra jogosította volna, hogy gázsiért léphessen fel. Helyzete mindaddig reménytelennek tűnt, míg a nagy előd, Korda György be nem került a bizottságba.

Gyuri bácsi emlékei szerint a 17 éves Jimmy addig soha nem látott módon magnetofont vitt magával a vizsgára, azzal kísérte magát. Ez nem volt szokás, mindenki zongorával adta elő a produkcióját. A bizottság tagjai kifogásolták, hogy nem hangszerrel érkezett vizsgázni, sőt azt is, hogy szokatlan a külseje. A befutott énekes azonban rögtön meglátta a tehetséget a fiatal pályatársban.

- Nekem Zámbó Jimmy semmit nem köszönhet, csak a saját maga tehetségének. Ha nem lett volna ennyire muzikális, bármit tehettem volna. Én, mint énekes viszont rögtön felismertem benne a tehetséget, és egy vizsgán, ahol én voltam a vizsgabizottság elnöke, akkor azt mondtam, ha nem engedik át, egyszerűen kimegyek a teremből. Így végül megkapta az engedélyt. Ennyit tettem, kiálltam mellette, de ugyanezt megcsináltam volna bárkiért, akiben hasonló tehetséget véltem volna felfedezni. Hozzá fogható talentummal viszont nem találkoztam – kezdte lapunknak Korda György, aki mindezek ellenére nem sokat beszélt Jimmyvel.

 A teljes cikk a januári lapszámunkban olvasható!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató