Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Csongrádi Kata: Igyekszem mérgek nélkül élni - Sztárlimonádé

Csongrádi Kata: Igyekszem mérgek nélkül élni

Új dalai a Covid alatti bezártságban születtek, amelyek most egy album formájában a Sztár Limonádé vadonatúj CD mellékleteként láttak napvilágot. Csongrádi Kata kifogyhatatlan az ötletekből, tervekből, és ha kikapcsolódni szeretne, akkor is inkább a gyorsgyaloglást választja. A művésznő most magánéletébe is bepillantást engedett és kérdésünkre elárulta: nyitott egy új szerelemre.

 

– Egy vadonatúj albuma jelent meg a Sztár Limonádé mellékleteként. Hogyan jött az ötlet egy új lemez készítésére? Miről szólnak az új dalai?

– A HOGYHA SZERETSZ… album nagy része a Covid alatti bezártságban született. Minden egyes dala a szeretetről vagy annak hiányáról szól, mert akár bevalljuk, akár nem, a szeretet a mi legfőbb éltető erőnk. Repülni tudnánk, ha színültig vagyunk vele, ha pedig nem, akkor kiüresedett lélekkel úgy látjuk, hogy semminek, semmi értelme. A szeretetvágy mondatja velünk például az olyan – néha fájdalmat okozó – mondatainkat is, hogy TARTSD MEG A SZÍVED, és a VÁR EGY ÚJ ÁLLOMÁS című dalban a látszólagos elengedés is valójában a másikhoz való ragaszkodásról szól. A TÉKOZLÓ SZIVEDDEL arra figyelmeztet, hogy becsüljük meg a kapcsolatainkban rejlő nagyszerűséget „Öleljünk át minden boldog pillanatot” és akkor talán megvalósul a CSILLAGSZŐTTE ÁLMODÁS.

– Milyen tervekkel vágott neki 2022-nek?

– Szeretném, ha ez az album minél több embert feltöltene öröm-energiával. Bízom benne, hogy élő koncerteken is lesz alkalmam eljuttatni ezeket a dalban megfogalmazott üzeneteket a közönséghez és titokban azt is remélem, hogy a nézők velem együtt fogják énekelni, hogy TÚL A KÖNNYEKEN VÁR MÉG GYŐZELEM.

– Kifogyhatatlan az ötletekből. Miből szokott töltekezni?

– A kreativitás mindig feltölt. Gyerekkoromtól kezdve írok, a saját dalommal felvételiztem sikeresen a Színművészetire is. Most is folyamatosan írok forgatókönyveket, novellákat, verseket, zenéket…

Ha nem írok, akkor ruhákat tervezek, amiket remek varrónőm: Olga nagy lelkesedéssel megvarr. Nagy örömet jelent az is, amikor egy–egy adománnyal segíthetem régi iskolám, a Baross Gábor általános iskola diákjait, vagy a világ legnagyobb jószolgálati szervezete, a Mozaik Lions klub tagjaként támogathatom a rászorulókat, most például az Iványi Gábor által működtetett hajléktalan óvodát.

Kikapcsolódást jelent az a napi 2-4 km-es gyorsgyaloglás is, amit a közeli parkban teszek. Egy jóbarátokkal történő kiadós lelkizés is feltölt, de igazán az számomra a mindent elsöprő eufórikus öröm, amikor egy fellépésen érezhetem a közönség szeretetét.

– És mivel tudja megtartani fiatalosságát, hiszen mindig bomba formában van?

– Igyekszem mérgek nélkül élni. Ez vonatkozik a táplálkozásra és a lelkiekre egyaránt. Kerülöm a tartósítószeres készítményeket, főleg nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, kevés húst, főleg szójaféléket eszem. Elengedhetetlen persze a napi torna, a jóga is és örülök, hogy az általam szabadalmaztatott partvis-aerobicot – amit takarítás közben is alkalmazhatunk és garantáltan karcsúsít – már több háziasszony is beépítette a napirendjébe.

– Férje, S. Nagy István emlékét folyamatosan ápolja koncerteken, vagy akár dalaival, amelyeket Ön vagy éppen tehetséges előadók énekelnek. Idén készül valamilyen nagy eseményre?

– 2021-ben a Covid miatt elmaradt a szokásos emlékkoncert, de tervezem, hogy idén, a legnagyobb biztonsági intézkedések mellett tartunk egyet. Már folynak a tárgyalások ez ügyben, lehet, hogy a szülinapom környékén kerül rá sor, ami a házassági évfordulónk dátuma is, de ez nagyban függ a járvány alakulásától. Ismét átadásra kerül az általam létrehozott S. Nagy István emlékdíj, amit olyan előadók kapnak, akik sikerrel éneklik és folyamatosan repertoárjukon tartják a férjem emblematikus dalait, mint például korábbi díjazottak közül: László Attila, Soltész Rezső.

– Műsorokat készít különböző televíziós csatornákon. Lesz folytatása idén is valamelyik sorozatnak?

– A Hatoscsatornán futó Napsütéses Kataságok-sorozat heti rendszerességgel már idestova két éve fut sikerrel, olyan kedves és értéket képviselő beszélgetőpartnerekkel, mint Harsányi Gábor, Varga Miklós és lánya, Vivi, Pitti Katalin, Tolcsvay László. A nagy tetszésre való tekintettel hamarosan könyv formájában is megjelennek ezek az interjúk. Már alig várom. A Zenebutik csatornán is kedvező nézettséggel ment a Férjem, S. Nagy István 10 részes sorozatom, ezért most ott is újabb lehetőséget kaptam. Hamarosan indul a Slágergyárosok Csongrádi Katával című 20 részes műsor, amelyikben olyan magyar slágerszerzők dalai szerepelnek, akiknek több év / évtized távlatából is köztudatban maradtak a slágerei… Az egyes epizódokban mindegyik szerző életéről a hozzájuk illő öltözetben mesélek: Fenyő Miklóshoz például jampis napszemüveggel, a Bonbon együttesnél „Valami Amerika”-i sállal, Máté Péternél pedig a tőle megörökölt fekete csokornyakkendővel egészítem ki a ruházatomat.

– Színészi karrierje mostanában mintha az énekelés mögé került volna. Mennyire maradt meg ez a szerelem az életében?

– Egy színész a színészi eszköztárát nem csak hagyományos, három felvonásos nagyszínpadi produkciókban kamatoztathatja, hanem másfajta megnyilvánulásaiban is. Mióta a Covid miatt az egész színházi életünk kicsit háttérbe, vagy online térbe szorult, hálás vagyok a sorsnak, hogy a TV-s felkérésekben vagy a dalaimban felhasználhatom a színészi tapasztalataimat is. Az általam vezetett műsorokat például lírai vagy humoros jelenetekkel színesítem, és a dalaim előadásainál is hangsúlyt fektetek a színészi megoldásokra. A Tékozló szíveddel klipnél például szinte drámai monológként jelenítődik meg a mondanivaló, az Elmúltam annyi klipben pedig a komikai vénám kerül előtérbe, amikor az életkorommal viccelődöm.

– Apropó, szerelem – Biztosan sokan feltették már a kérdést: nyitna már egy új kapcsolatra?

– Hét éve hunyt el a férjem, pótolhatatlan űrt hagyva maga után. Amikor elment, olyan mélypontra kerültem, amit nem kívánok senkinek. A munkába menekültem, ami ideig- óráig feledtette a magányomat, de egy nőnek nehéz egyedül és bevallom, örülnék, ha jönne az életembe egy igazi társ. Udvarlókban nincs hiány, szép számmal akadnak jelentkezők, de még nem dobbant rá senkire a szívem…

 

– Hogyan telnek Csongrádi Kata mindennapjai?

– Jelenleg a rengeteg munka dominál, amit nagyban megkönnyít az a tény, hogy a legtöbb munkatársammal baráti a kapcsolatom. Szász M. Attilával – az új album legtöbb dalának hangszerelőjével – rengeteget nevettünk a felvételkor, pedig néha éjszakába nyúlóan dolgoztunk. Paor Lilla, a Hatoscsatorna vezetője is ugyanolyan szeretetteli légkört teremt a Kataságok felvételénél, mint Lukin Ágnes rendező a Zenebutik sorozat létrehozásánál. A Napsütéses Kataságok könyv kiadója, Zimber Szilvia szintén régi barátom, akivel mondhatni játékosan bonyolítjuk a kötettel kapcsolatos komoly teendőinket és nagy ajándék az is, hogy az unokahúgomra – akit inkább húgomnak neveznék -, dr. Kiss Gabriellára jóban-rosszban számíthatok.

– Nem titkoltan az ezotéria is érdekli elég rég óta. Másként látja ezen a „szemüvegen” keresztül a mai, cseppet sem egyszerű világot?

– Nagy áldás számomra a Belső Nap meditáció általi ellazulás lehetősége. Ebben a félelemmel és bizonytalansággal teli, vírusos légkörben, amikor a feszültségektől görcsbe rándulunk. Jól esik naponta 10-15 percig kinyújtóztatni az idegeinket, elengedni azt, ami lehúz és hagyni beáramlani azt, ami felemel, és tenni mindezt azzal a feltétel nélküli szeretettel, amiről a SZERESS ÚGY, MINT A NAP – NAPHIMNUSZ című dalomban is énekelek, amelyik németül és angolul is hallható ezen az albumon, hogy több nyelven is továbbadhassam a világnak, hogy milyen nagy csoda az élet, hogyha szeretsz…