Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Új felállásban robog tovább a Cairo – „20 év alatt megérkeztünk a Holdra és ott egy új kezdet várt” - Sztárlimonádé

Új felállásban robog tovább a Cairo – „20 év alatt megérkeztünk a Holdra és ott egy új kezdet várt”

A CAIRO együttes története idén a 20. évébe lépett és számos meglepetést tartogatott még a tagok számára is. Skinti Csabát, az együttes frontemberét kérdeztük a jubileumról és az új tagokat is bemutatta a Sztár Limonádé olvasóinak az alapító tag.

 

– Hogyan kezdődött a 2022-es évetek?

– Három nagyon kemény esztendő van mögöttünk. Most nem csupán a Covid-helyzetre és a számtalan koncertre gondolok, hanem arra, hogy ez idő alatt 59 dalunk és 47 remixünk készült el, illetve került feljavításra (zenei nyelven remastered verzióba), mert azt szerettem volna, ha az együttes fennállásának 20. évét egy szép és kerek diszkográfiával köszöntjük.

Azok a dalok, amelyek indulásunkkor keletkeztek, mint például a „Tiéd a szívem”, teljesen más technikával készültek, és ha egy tavalyi dalunk mellé tesszük őket, jelentős különbség van a hangzásban. Ezt szerettük volna nagyjából egy szintre hozni.

– 106 egy óriási nagy szám.

– Mindig hangsúlyozzuk, hogy nem akarunk a „retro” kategóriába tartozni, azaz 3-4 slágert meglovagolva, évekig ugyanazokból a dallamokból „megélni”, ezért minden évhez köthető legalább 1 ismertebb dalunk. Ezt „A legszebb dalok” c. lemezünkön szépen be is mutattuk, amikor 2003-tól 2021-ig, minden évhez köthetően egy-egy közönség által kedvelt dalt tettünk az albumra. Ebből a hatalmas zenei anyagból jelent meg 2019. őszén három nagylemezünk is újra („A legszebb dalok”, „Süt a Nap”, „Best of”), év végén pedig a „Vándor” c. akusztikusnak mondható albumunk, illetve 2022. áprilisában a „Nélküled” c. nagylemez. És még mindig van egy kiadásra váró anyag, amelyen már csak kisebb stúdiómunkálatok vannak hátra.

– A lemez címe utalás is egyben?

– Teljesen véletlenül alakult így, de igen. Az album megjelenésekor már az új formáció működött, így valóban egyfajta utalás a „Nélküled” címadó dal választása és a lemezborító grafikája.

– Terveztek-e egy kis pihenést a munka végére?

– 2022-őt „laza” évnek terveztem. Ezzel szemben nagy meglepetés ért, amikor először az egyik, majd a másik vokalista is közölte, hogy életük más irányt vett és már nem szeretnének a zenekar munkájában részt venni. Emese 9, Klau 4 év tagság után döntött így. Tekintve, hogy a CAIRO-t mindig olyan tagok alkották, akik elsősorban a zene szeretete miatt vettek részt benne, így természetesen nem gördítettem semmilyen akadályt távozásukba. Annál is inkább, mert „Nem sírom vissza” c. videóklipünk is jól bizonyítja: régi tagjaink gyakran visszatérnek egy-egy klip, koncert, projekt okán, mert a jó kapcsolat mindig megmaradt a volt tagokkal.

Szóval pihenés helyett óriási munka szakadt az én és az új tagok nyakába, hiszen mire beindul a nyár, már nagyon pofin kell hozni a CAIRO-tól megszokott színvonalat.

– Gondolom ez elég nagy kihívást jelentett számodra.

– Hajaj! De még milyet. Az együttes 20 éve alatt már több nagy és pár kisebb átalakuláson ment keresztül és tudom ez mivel jár, milyen nehéz mindig hozni legalább az előző szintet, és ha lehet, még javítani is azon. Négy fővel alakultunk 2002. augusztus 19-én DeYaWoo néven egy korábbi könnyűzenei énekkar tagjaiból, majd ezt a nevet kereszteltük át CAIRO-ra 2003. május 23-án. 2004-ben három főre redukálódott a formáció, majd 2005 március 11-én indultunk el azzal a felállással (Csaba, Kata, Erika), amivel a közönség igazából kezdett megismerni bennünket, köszönhetően elsősorban az „Angyal” c. dalunknak. Ez a felállás egészen 2012. februárjáig működött, amikorra 4 nagylemez és számos koncert után kezdett kifulladni a lendület és úgy döntöttem, megújítom az együttest. Egy teljes évbe került, mire Emese és Viva személyében megtaláltam a méltó folytatást. 2016-ban Niki, 2018-ban pedig Klau került vokalistának az együttesbe. 2021. második felében kezdődött el az új vokalisták keresése, ez idő alatt a korábbi tagok alkalomszerű megjelenésével oldottuk meg a koncertezést. Márciustól pedig már az új formációval folytattuk a munkát. Új tagjaink jelentős zenei múlttal rendelkeznek. Dr. Mészáros Adrienn neve az operett és a musicalkedvelők körében csenghet ismerősen, Gulyás Orsi pedig saját produkcióval, szólóban tevékenykedett az ezt megelőző években. Ami érdekesség, hogy mindhárman álltunk már a katedra másik oldalán, mint pedagógus, ki hosszabb, ki rövidebb ideig.

– Úgy tudom, lassan megérkeztek a Holdra.

– Igen. Mindent archiválunk, mindent adminisztrálunk. Több ezer videónk és hatalmas fotótárunk van, amiből 78.000-res Facebook oldalunk követői naponta kapnak ízelítőt. Így vettem észre a minap azt az adatot, hogy bizony már 387.000 km-t utazott az együttes. És mivel a Föld – Hold átlagos távolsága 384.400 km, mondhatjuk azt viccesen, hogy 20 év alatt megérkeztünk a Holdra és ott egy új kezdet várt.

– Sok sikert, erőt és kitartást kívánok a jövőt illetően!

– Köszönjük! Szükség is lesz rá, hiszen már elindult a szezon, megint nagyon sok helyre megyünk egyre többször a 90 perces műsorunkkal és szeretnénk a kedves közönséget a „megszokott”, magas színvonalon szórakoztatni, ahogy azt eddig 1100 alkalommal már megtettük.