Zana József nagy dobásra készül

Zana József és Kriszt László

– Régóta nem lehetett színpadon látni, ön szerint mi volt ennek az oka?

– Hát nézzed-nézze! Mint minden ember, egyszer megöregszünk, s ez az állapot nem éppen ideális, mert a test az egy makacs jószág, hiába vagyok a lelkemben még mindig húsz éves, reggelente a test az úr. De hogy ne kerüljem meg a kérdését, az én színészgenerációm többsége már az “égi” deszkákon játszik. Mi kevesen még vagyunk, de sajnos ezt a korosztályt nem nagyon hívják sehova, sajnos ez a realitás.
– Önről azt mondják, hogy nagyon nehéz ember!
– Ha azt mondják, akkor biztos úgy is van. Igen tudom, hogy nem vagyok egy pille típus, de a színpad, a színház az erős egyéniségeket szereti, nem beszélve a közönségről. Egy szerepben nem lehet semmilyennek lenni, a színpad egy röntgen, ahol át kell, hogy jöjjön valami. A semmi nagyon nehezen tud átjönni. Nézze meg a mai előadó generációkat, sok füst, láng nélkül, persze tisztelet a kevés kivételnek.
– Egy mosolygós, erőtől sugárzó joviális színész ül velünk szemben!
– Pedig nem jártam Csernobil-ban, no de félre a viccel, igyekszem magam karban tartani, és látja, hogy milyen jól tettem, hiszen ősszel megint színpadra lépek ebben a zenés műsorban, amely a Fészek Művészklubban lesz majd látható.
– Biztos minden olvasó kíváncsi lenne arra, hogy jött az ötlet?
– Inkább kitől jött az ötlet! Egy 56-os musicalre kért fel Kriszt László rendező még tavasszal, aztán abból nem lett semmi, de felvetette, hogy mi lenne, ha színpadra állítana nekem egy önálló estet, amelynek persze rögtön a Zana-Pódium címet adta.
– Hűha, az tényleg nagy dobás lenne!
– Persze hízelgett a felkérés, de nem eszik olyan forrón a kását alapon, arra több idő, több felkészülés kell, így jött az áthidaló ötlet, miszerint a Kazán István Kamaraszínház rendelkezik egy sor kiváló énekessel, színésszel, táncossal, s velük közösen készülne el a Musical-Pódium.
– Így is nagy dobás!
– Egyébként hogy mennyire kicsi a világ, a kamaraszínház névadója, Kazán István még rendezett engem még a Háború és békében, aztán több mint ötven évvel később az ő róla elnevezett kamaraszínház művészeivel lépek színpadra, hát nem érdekes?
– Milyen jellegű lesz a műsor és kikkel lép fel?
– A műsor lényegében egy énekes-táncos összeállítás lesz, amely a legnagyobb amerikai és magyar zeneszerzők műveiből áll. A közreműködők felsorolását, ha megengedi, inkább diktálom, mert még csak két közös próbán vagyunk túl és hát a memória, tudja! Heiter Ági, Kovács Dorina, Florosz Zoi, Pálinkás László, G. Z. Onix Lan, Farkas Sándor, Mészáros Gábor énekesek, Kéri Zsolt, Mravik Fanni, Koplányi Kata, Trombitás Zoltán, Szeghalmi Endre, Serbán Andrea, táncosok, de mint a rendező mondotta, a lista bővülni fog, hiszen sokan szeretnének részt venni ebben a tényleg színvonalasnak ígérkező produkcióban.
– Mikor és hol lesz megtekinthető?
A Fészek Művészklubban fogjuk előadni 2016. november 26-án, (nyilvános főpróba) november 27-én lesz a premier és december 30-án még egy előadás.