Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
A Kisváros számára a kereskedelmi televíziózás hozta el a véget - Sztárlimonádé

A Kisváros számára a kereskedelmi televíziózás hozta el a véget

A Kisváros 1993-tól 2001-ig vetített magyar televíziós filmsorozat, amely a Magyar Televízióban volt látható 9 évadon át. A 195 epizódból álló történet középpontjában a valóságban nem létező határmenti kisváros, Végvár áll. Ebbe a városba érkezik Hunyadi főtörzs, hogy a Határőrség akciószázadát kiképezze.

A sorozat a rendőrség és a határőrség határmenti bűncselekmények ügyében való nyomozások terén történő együttműködését mutatja be drámai és vígjátéki elemekkel, miközben betekintést nyerünk a szereplők magánéletébe is. Minden epizód egy-egy önálló történet, a kiemelt főszereplőkké később Járai rendőr őrnagy (a 111. résztől már alezredes) és beosztottja, Balogh Máté zászlós (a 72. résztől már hadnagy) válnak. A tévéfilmsorozat gyártója a 3-sztár film. Műfaját tekintve bűnügyi filmvígjáték-dráma sorozat.
A sorozat jeleneteinek jelentős részét Szigetváron, valamint a bozsoki, a bucsui és a berzencei határátkelőnél, a laktanyai jeleneteket Adyligeten, a sorozat első felében lévő benzinkutas jeleneteket a 6-os főúton, Érd és Százhalombatta határában lévő OMV kútnál, a Kádár Transnál játszódó jeleneteket a cég érdi telephelyén, a Real Bankban játszódó jeleneteket a bank pécsi fiókjában vették fel. A Siesta Club Hotel Harkányban, a Vital Szálló Almamellék-Szentmártonpusztán található.
Bár akkoriban hatalmas sikernek számított a Kisváros, mai szemmel nézve már sok komikus jelenetet tartalmaz a sorozat, amely nem volt mentes a reklámoktól sem, ám mégis jó érzés újra és újra végignézni. Az viszont kétségtelen, hogy a Magyar Televízió utolsó igazán nagy dobása volt. Félreértés ne essék, készültek sorozatok a köztévében még később is bőven, de azok egyike sem tudott már ilyen ismertséget és kultuszt elérni.
És ahogy az évtized többi hazai tévés állócsillaga, úgy a Kisváros számára is a kereskedelmi televíziózás hozta el a véget: míg a sorozat 1998 elején még a Vészhelyzet nézettségét ostromolva a legnépszerűbb műsorok közé tartozott, idővel a beinduló RTL Klub, TV2 kettős vette át az uralmat a nézettségi toplistákon, a Kisváros pedig gyorsan eltűnt a legnépszerűbb sorozatok közül.

6 érdekesség
1. A sorozatot indulásakor sokan tekintették az Angyalbőrben nem hivatalos „folytatásának”. Ennek oka főként az, hogy Usztics Mátyás itt is egy sorkatonai szakasz kiképzőjét alakította. Ugyan más a testület és a szereplő vezetékneve, a keresztneve azonban mindkét sorozatban János volt.
2. A sorozat operatőre, Gurbán Miklós három alkalommal is feltűnik kisebb szerepekben a 12., 49. és 62. részben.
3. Kezdetben 30–35 perces epizódok voltak, sokáig. Aztán a nézői igények miatt 50-52 percre bővültek ki a részek.
4. Több szereplő úgy lép ki a sorozatból, hogy nem tudjuk meg mi lett a karakterükkel. Egyre kevesebbszer tűnnek fel, majd egy idő után már nem, és a többi szereplő sem tesz róluk említést. Ilyen karakterek például: Hunyadi, Vendel, Gróf, Pici, Herczeg úr, Bence, Forgács Andrea, Csaba, Mihály törzsőrmester, Karesz, Miska, stb.
5. A sorozat annyira sikeres volt, hogy Szigetváron néhány vendéglátóipari egység a Kisváros, illetve a Végvár neveket kapta.
6. Több epizódon lehet észrevenni, hogy különböző évszakokban vették fel a jeleneteit, holott az epizód története pár nap alatt játszódik le.

Vándor Éva: Imádtam benzinkutas lenni
A Jászai Mari-díjas színésznő Pannikát, a benzinkutast alakította.
„Úgy emlékszem, hogy nyáron forgattuk a jeleneteket, amiket mindig nagyon vártam, hiába volt kánikula. Örültem annak, hogy bekerültem a televízióba, mert alakíthattam bármilyen nagyot is, az igazi népszerűséget mindig a tévé hozza meg. A Kisváros után is sokan megszólítottak az utcán, ami számomra akkor teljesen új élmény volt. Egyébként is szerettem forgatni, hiszen kipróbálhattuk magunkat új helyzetekben, és mindig találkoztam olyan kollégákkal, akikkel korábban nem volt alkalmam” – meséli Vándor Éva, akit felkértek a szerepre.
„Akkoriban még nem voltak castingok, a készítők választották ki és kérték fel a színészeket, én is így kerültem be. Imádtam benzinkutast alakítani, mert Panni által kipróbálhattam egy új szakmát. Emlékszem, hogy nagy volt rám a ruha és sehogy nem állt rajtam, de nem érdekelt, annyira élveztem” – nevetett fel a színésznő.