Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Faragó András Topy: Nem tudtam úgy kimenni az utcára, hogy valaki ne szólítson le

A régi sorozatok felidézését az Angyalbőrben című tévéfilmmel folytatjuk, ami bár csak néhány epizódot élt meg, mégis a mai napig sokan rajonganak érte. Az elmúlt harminc évben folyamatosan ismételték valamelyik csatornán, mégis csak egyszer merült fel a folytatás gondolata, de azt is hamar elvetette a két rendező, Gát György és Szurdi Miklós.

 

Az Angyalbőrben 1990-től 1991-ig vetített magyar televíziós filmsorozat, amelyet 1988-tól 1989-ig forgattak Budapesten, Budaörsön, Csobánkán, Zsámbékon és Pilisborosjenőn. A tévéfilmsorozat a Magyar Televízió és a Tele P-Art gyártásában készült, a Jupiter Film forgalmazásában jelent meg DVD-n. Műfaja filmvígjáték-sorozat. Magyarországon az MTV vetítette először a televízióban 1990. szeptember 28. és 1991. március 25. között, majd később a TV-1, az MTV-1, az m1, a TV-2, az MTV-2, az m2, a Viasat 3, a Duna TV, a Duna World és az M3 ismételte. Az élőszereplős játékfilmsorozat a vasbogdányi laktanya egyik szakaszának életét mutatja be a rendszerváltás idején tizenhárom epizódon keresztül.

Akik már nincsenek közöttünk

A szakasz kiképzőtisztjét, Karádi János őrmestert alakító Usztics Mátyás 2017-ben ment el: a gyilkos kór néhány hét alatt győzte le. A laktanyaparancsnok, Tabajdi Gábor ezredes megformálója Bárdy György szép kort élt meg: 92 évesen, 2013-ban távozott az élők sorából. Kardos István százados, azaz Végvári Tamás négy nappal 73. születésnapja előtt, 2010-ben halt meg. A sorozatban taxisofőrt alakító Hollósi Frigyes sem él már, ő 2012-ben, daganatos betegség következtében hunyt el, 71 évesen.

10 kulisszatitok

  1. A sorozatot 1988 és 1989 között forgatták, de az utómunkák csaknem 1 évig tartottak, és mivel közben megtörtént a rendszerváltás, a szocialista rendszerhez köthető kifejezéseket az utószinkron során megváltoztatták a párbeszédekben, a szereplők szájáról viszont le lehet olvasni az eredeti szöveget.
  2. Urbán szerepét eredetileg Kaszás Gézának szánták, de ő a forgatás megkezdése előtt visszalépett, így kapta meg a szerepet helyette Mészáros Zoltán.
  3. A sorozat zenéjét játszó két együttes, az R-GO és a Moho Sapiens is feltűnik a képernyőn egy-egy epizódban. Utóbbinak akkoriban gitárosa volt a később a Republicban ismertté vált Patai Tamás.
  4. Kálid Artúr, Rajkai Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs a valóságban is sorkatonai szolgálatukat teljesítették a forgatás idején.
  5. Faragó Andrásnak Mamut szerepéhez az alkotók kérésére fel kellett szednie néhány kilót.
  6. A 3. részben az autocross versenyt egy valódi autocross futamon vették fel, amit 1989. június 1-jén rendeztek meg Dömsödön. A futamban a filmbéli kocsi is részt vett, csak nem az Urbánt alakító Mészáros Zoltán vezette, és nem a filmbéli helyezést érte el.
  7. Nelli karakterét eredetileg Gizinek hívták volna.
  8. A laktanyai felvételek a Budaörsi repülőtér közvetlen szomszédságában lévő, mára már bezárt Vasvári Pál laktanyában voltak. Helyén ma ipartelep működik.
  9. A sorozat helyszíne, Vasbogdány kitalált település. A városban játszódó jeleneteket Zsámbékon forgatták, néhány alkalommal látható a híres romtemplom is.
  10. 1990-ben regény készült a sorozatból. A könyvben néhány szereplőnek más a keresztneve. Urbán nem András, hanem Ferenc; Klammer nem Péter, hanem Károly; Csergő nem Ferenc, hanem Máté; Tabajdi ezredes nem Gábor, hanem Géza; Giricz nem Alfréd, hanem Ferdinánd. Ezenkívül a könyvből tudhatjuk meg, hogy Szeges főhadnagy keresztneve Anna.

Faragó András Topy: A forgatások ideje alatt semmire nem kellett költenem

A színész az Angyalbőrben falánk katonáját játszotta, aki termete miatt a Mamut becenevét kapta, és hentesként dolgozott.

„A szereplőket castingok során választották ki, de erre a karakterre nem találtak megfelelően termetes színészt. Én akkor voltam utolsó éves a Színművészetin, és az alkotók hívták fel a tanáraimat, akik engem ajánlottak a szerepre. Amint meglátott a két rendező rávágták, hogy enyém a szerep. Nem is kellett semmit alakítanom” – kezdte lapunknak Faragó András, akinek kezdő színészként hatalmas élmény és lehetőség volt a sorozat.

„Kemény meló volt és nagyon megterhelő, hiszen naponta tizenkét órákat forgattunk, de közben rettentően élveztük is, hogy részesei lehetünk egy ilyen nagyszabású produkciónak. Számos elismert színésszel dolgozhattunk együtt és hát sok csinos lány is megfordult a jelentekben. A sorozat pedig hatalmas sikert aratott, nem tudtam úgy kimenni az utcára, hogy valaki ne szólítson le. Országos népszerűséget hozott az életembe, és rengeteg lehetőség nyílt meg előttem.”

Topynak anyagilag is jól jött a szerep, hiszen hatalmas gázsit kaptak a munkáért.

„A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, de én igen szép fizetést kaptam, amivel megalapoztam a jövőmet. Csóró egyetemista voltam, előtte életemben nem láttam ennyi pénzt. Kéthetente kaptunk fizetést, amit szinte teljes egészében félre tudtam tenni, mert amíg forogtak az epizódok, semmire nem kellett költenem. A televízió szolgálati lakásában ingyen éltem, hoztak-vittek kocsival, kaptunk ruhát és napi háromszori étkezést is. A pénzből vettem magamnak és az édesanyámnak televíziót és az öcsém esküvőjébe is beleadtam egy nagyobb összeget” – meséli a színész, aki nagyon sajnálta, hogy az Angyalbőrben csupán tizenhárom epizódot élt meg.

„Az alkotók eredetileg is ennyi részt terveztek. Aztán amikor látták, hogy mennyire szeretik a nézők, összehívtak minket, hogy beszéljünk a folytatásról. Úgy rémlik, Szerednyey Bélán kívül mindenki benne lett volna, de végül nem lett belőle semmi. Egyébként el tudnám képzelni, hogy harminc év után folytatódjon a történet, és bemutassa, hogyan alakult a katonaság után az élete az akkor még fiatal szereplőknek. Szerintem izgalmas lenne a sztori, én benne lennék.”