Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kiderült, kié lett az év dala

László Evelin, a nép-, a rock- és a szimfonikus zene fúziójában előadott Legényes című dalával nyerte meg a közmédia idei könnyűzenei versenyét, „Az Év Dala 2024” címet, és ezzel lehetőséget arra, hogy elkészítse lemezét a világ egyik legnevesebb stúdiójában.

Véget ért az ország egyetlen dalválasztója, a döntő tíz dala szimfonikus változatban versengett „Az Év Dala 2024” címért és a lemezkészítési lehetőségért a világhírű, berlini Hansa Studios-ban. A magyar zenék versenyében a Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta zsűri pontszámai alapján a legjobb négy közé jutott: a Kiáltás a Roy Galeritől, a Nem lehetek más a Negáltól, a Legényes László Evelintől, valamint a Félszavak a Phoenix RT-től.

Budapest, 2024. március 23.
Ferenczi György, Szandi (Pintácsi Alexandra), Németh Alajos és Egri Péter, a zsûri tagjai (b-j) A Dal 2024 televíziós show-mûsor döntõjében a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2024. március 23-án.
MTI/Bruzák Noémi

 

A döntés a közönség kezében volt, a nézők a legtöbb szavazattal a népzenei motívumokat felvillantó Legényest választották az év dalának. László Evelin intim üzenetet megfogalmazó dalát, annak zenéjét és szövegét a férje ihlette.

„Szerzeményem lényege önmagunk elfogadása. Gyermekkoromban sok nehéz időszakot éltem át és büszke vagyok arra, hogy fel tudtam állni ezekből. Remélem, akik hallgatják, erőt merítenek dalomból, és felismerik a bennük rejlő csodát” – fogalmazott a győztes.

Hazánk egyik legnagyobb televíziós zenei eseményén a legújabb magyar dalok mérettettek meg a heteken át tartó élő show-ban. Több száz pályaműből idén először kapott lehetőséget 60 dal a zsűri előtti bemutatkozásra az előválogatóban. Innen 40 produkció folytathatta a versenyt a minden eddiginél értékesebb fődíjért. A válogatóból továbbjutott 20 versenyzőre izgalmas kihívás várt: az elődöntőben az eredetitől eltérő műfajban, a magyar könnyűzene kiválóságainak segítségével átdolgozva mutatták be dalukat. A döntőbe került produkciók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangoztak el Balassa Krisztián karmester vezénylésével.

A műfaji sokszínűséget támogató rangos zenei verseny élő adásába jutott 40 induló a közös produkcióval Földes László „Hobo”, az idei Petőfi Zenei Díj Életműdíjas előadóművészének legnépszerűbb dalaiból válogatva, dalcsokorral tisztelgett a hazai könnyűzene ikonikus alkotója előtt. Az idén 110 éves magyar animáció alkalmából a Jazzation előadásában hazánk kultikus rajzfilmslágerei csendültek fel az első elődöntő extra produkciójaként. A második elődöntőben Gubik Petra és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie Szenes Iván születésének 100. évfordulója tiszteletére a legendás dalszerző zenei hagyatékából összeállított produkcióval lépett fel.

A Dal 2024 adásai újranézhetők adal.hu-n.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi