Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Nincs karácsony Kevin nélkül! – 31 éve minden családban kötelező ünnepi film

A Reszkessetek, betörők! minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi filmje. Magyarországon a nagyobb kereskedelmi tévécsatornák szinte minden karácsonykor sugározzák, általában hatalmas promócióval, és azzal a reklámszlogennel: „Nincs karácsony Kevin nélkül!”

A Reszkessetek, betörők! (eredeti cím: Home Alone) 1990-ben bemutatott amerikai filmvígjáték Chris Columbus rendezésében. Forgatókönyvírója John Hughes, producere Mark Levinson, zeneszerzője John Williams. A főszerepekben Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern láthatók. A mozifilm a 20th Century Fox és a Hughes Entertainment gyártásában készült.
A film egyébként majdnem három évtizeden keresztül a legtöbb bevételt hozó karácsonyi filmnek számított világszerte, valamint egészen 2011-ig a legsikeresebb amerikai vígjáték listavezető helyét is betöltötte. A négy további folytatásából kettőt mozibemutatóra, kettőt otthoni vetítésre szántak. Annak ellenére, hogy az első rész sikerét nem ismételték meg, a sorozat többi része is megállta a helyét a kritikusok és a nézőközönség előtt, 2009-ben pedig megdöntötték minden idők legtöbb bevételét hozó filmsorozatát. Az Amerikai Egyesült Államokban 1990. november 10-én, Magyarországon 1991. március 29-én mutatták be először a mozikban. A filmet több Oscar-díjra is jelölték.


Közcím: 8 érdekesség a filmről
• Az első felskiccelt tervek szerint a sokak által antipatikusnak vélt potyaleső, Frank bácsi lett volna a film fő antagonistája.
• Hogy hitelesebbnek tűnjön a fiatal Macaulay Culkin alakítása, a Harryt játszó Joe Pesci szándékosan kerülte a színészpalántát a forgatásokon, ezzel is rákontrázva arra, mennyire romlott a karaktere valójában.
• A Buzz barátnőjét ábrázoló nem túl előnyös képen valójában egy fiú látható, akit lánynak maszkíroztak, mert a rendező úgy gondolta, hogy egy ilyen poént nem lehet elsütni egy kishölggyel. Nos, a nem túl hálás munkát a művészeti vezető fia kapta.
• Macaulay Culkin mind a mai napig anyának szólítja filmbéli muterját, Catherine O’Harát.
• Chris Columbus számos családtagja feltűnt a Reszkessetek, betörők!-mozikban: anyósa és a kislánya utasok voltak a repülőn, a felesége pedig stewardesst játszott. A nem túl segítőkész rendőrt pedig az apósa játszotta el.
• A karácsonyfadísz, amelyre Marv mezítláb rálép, gumicukorból készült.
• Az 1990-es Reszkessetek, betörők! forgatása során a fogkefés jelenetet rögzítették először, utoljára pedig azt, amikor Kevin átgázol a vízzel elöntött pincén.
• Az első részben látható Playboy lapjait valójában összeragasztották, hogy Culkin ne kapjon sokkot a meztelenségtől. Az újság amúgy 1989 júliusából való, amelyben Erika Eleniak volt a fő szenzáció.

Macaulay Culkint tönkretette a hírnév
Az angyalarcú kisfiúból ma egy 42 éves lecsúszott színész lett, aki az utóbbi években igyekszik változtatni az életén. A Reszkessetek, betörők! után hamar az egyik legkeresettebb gyerekszínész lett. Több filmet is forgatott, amikbe erőszakos apja hajtotta bele, aki rendszeresen bántalmazta őt, és bevételi forrásként tekintett rá. A színész tizenöt évesen aztán kérvényezte a függetlenedését szüleitől, és visszaült az iskolapadba. Két év múlva megnősült, majd nagykorúvá válása után végre hozzáférhetett pénzéhez, amit bulikra, italra, nőkre és kábítószerre költött. Válása után pedig végleg kicsúszott a lába alól a talaj. Bár a drogot már letette, nem tagadja, a mai napig sokat iszik. Ettől függetlenül azon van, hogy rendbe tegye az életét. Jelenleg boldog házasságban él Brenda Song színésznővel, tavaly áprilisban pedig megszületett kislányuk, Dakota. Olykor forgat is, de már egyáltalán nem olyan keresett, mint gyerekként. A színészet mellett egy online hírportált üzemeltet, hogy legyen elég bevétele.