Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bangó Marika: Sok éven át külön töltöttük a férjemmel a karácsonyt

Az énekesnő már november végén elkezd készülni a szeretet ünnepére. Minden évben ő látja vendégül a családot, ezért több napon át készíti a hagyományos karácsonyi fogásokat, melyek közül az egyik saját receptjét olvasóinkkal is megosztotta.

Marika nagyon szereti a karácsonyt, ezért már november végén elkezd hangolódni az ünnepre. Otthona díszekben és fényekben pompázik, és egy időben már a fát is felállította hetekkel az ünnepek előtt.
„Sok éven át külön töltöttük a férjemmel a karácsonyt, mert ő ilyenkor elutazott Svájcba egy síparadicsomba. Emiatt hamar felállítottuk a fát, hogy együtt is tudjunk ünnepelni és gyönyörködni benne. Egy ideje azonban már ő is itthon van velünk, így a fát is közvetlen szenteste előtt díszítjük fel. Sokáig élő fenyőnk volt, de pár éve átálltunk a műfára” – mesélte Marika, aki gondos és előrelátó háziasszonyként már 23-án elkészíti a süteményeket, hogy másnap már csak a főzéssel kelljen foglalkoznia.
„Kora reggeltől készítem a menüsort, ami nagyjából minden évben ugyanaz. Sütök tortát, bejglit, majd 24-e kora reggel indul a főzés. A család nagy része nem szereti a halat, ezért tyúkhúslevest szoktam készíteni, csinálok még töltött dagadót, rántott, töltött húsokat, és persze a töltött káposzta sem maradhat el.”
Az énekesnő ezután szépen megterít, átveszi ünnepi öltözékét, és várja családját a vacsorára.
„A gyermekeim és az unokáim nálunk töltik a szentestét. A vacsora után szokott jönni az ajándékbontás, de csak a gyerekek kapnak csomagot. Aztán elindulunk kántálni, vagyis karácsonyi énekekkel köszöntjük a rokonságot. A végén már mindenki velünk tart, és együtt megállunk valamelyiküknél mulatni. Legtöbbször édesanyámnál, Bangó Margitnál szokott lenni a végállomás” – mondta Marika, aki hozzátette, a 25 és 26-a már sokkal csendesebben és nyugalmasabban telik.
„Az a két nap a pihenésről szól. Gyakran egésznap pizsamában vagyunk és férjemmel kettesben karácsonyi filmeket nézünk. Azért előfordul, hogy betéved néhány vendég, de mindig annyi ételt készítek, hogy bőven jut mindig mindenkinek.”

 

Töltött dagadó

Hozzávalók:
1 kilogramm dagadó

Töltelékhez:
8 darab vízbe áztatott zsemle
1 kisebb csokor petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
6 fej gomba
6 darab főtt tojás
2 darab nyers tojás
só, bors, vegeta

Elkészítés:
A töltelékhez a beáztatott zsemlékből jól kinyomkodjuk a vizet, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, fokhagymát, gombát, főtt tojást, majd a nyerset is és ízlés szerint fűszerezzük. Fontos, hogy a töltelékünk jó masszív állagú legyen. A felszúrt dagadóba belerakjuk a tölteléket, majd fogpiszkálókkal lezárjuk a végeit. Nem kell megijedni, ha marad töltelék, azt is nyugodtan tegyük a tepsibe. A húst elöl, hátul sózzuk és borsozzuk, majd zsiradékot teszünk mellé, majd fólia alatt 220 fokon 60 percig sütjük. Utána levesszük róla és még 30-40 percig pirítjuk a sütőben. Nagyon kiadós étel, több napig hidegen és melegen is lehet fogyasztani.