Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Beteg kölyökből lett világhírű Mancs, a mentőkutya - Sztárlimonádé

Beteg kölyökből lett világhírű Mancs, a mentőkutya

Talán nincs is olyan ember hazánkban, aki ne hallott volna Mancsról, a hős német juhászról. Gazdájával, Lehoczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett a világ számos országában, természeti katasztrófák után. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott. Hatira, a török kislány örökké hálás lesz a csodakutyának.

Félévesen nem tudott lábra állni
Miskolci Sátán Mancs története 1994-ben kezdődött, tizenegy testvérével együtt ekkor látott napvilágot. Gazdáját, Lehoczki Lászlót ő maga választotta ki, amikor nadrágszárába kapaszkodott. A német juhászoknál gyakorta előforduló betegséget állapítottak meg nála hat hónapos korában, ennek következtében nem tudta használni egyik hátsó lábát. Szerencsére néhány hónapon belül orvosolni tudták ezt a rendellenességet egy a csípőficamos gyerekeknél használt kengyelből kialakított eszköz segítségével. Innentől már nem volt akadály, ami megállította volna Mancsot. Gazdája korán felismerte a kutya tehetségét, különböző feladatokkal tesztelte keresési képességeit. László ekkor döntött úgy, hogy kedvence bizony személykereső kutya lesz.


Első sikerek

A kivételes juhászkutya már tíz hónaposan részt vett az első bevetésén. Társaival, Erőssel és Csepivel az országot járták, és segítettek a bajba jutott emberek felkutatásában. 1996-ban Mancs Vikinggel, az airdale terrierrel dolgozott együtt. A juhászkutya olyan tehetség birtokában volt, ami sok mentőkutyából hiányzott. Egy éves korában Mancsot valaki patkányméreggel megmérgezte, de ő hős kutyához méltó módon kitartott, nem adta fel. Ő sokkal többre volt hivatott. Rengeteg eltévedt iskolás csoportot, gyermeket, balesetet szenvedett kirándulót, vadászt, és idős embert kutatott fel. Nem csak élő, de halott emberek testét is képes volt felkutatni. Vikinggel remek párost alkottak, utóbbi jelzett, mire Mancs méterre pontosan be tudta azonosítani, hol található az áldozat. Sőt később az is kiderült, hogy a tehetséges német juhászkutya a vízfelszín alatti holttesteket is észreveszi és jelzi.


Világírű lett, címlapokon szerepelt
1998 és 2005 között a világ számos nagy természeti katasztrófájánál, többek között Egyiptomban, Görögországban, Indiában, Olaszországban, Kolumbiában, Venezuelában, Salvadorban, Algériában, Tajvanon, Romániában, Ukrajnában vagy Szlovákiában is kutatott túlélők és áldozatok után. Az egyiptomi Kairóban összedőlt többemeletes ház romjai között 72 áldozat helyét jelezték együtt Csepivel és Vikinggel. Ők voltak az első magyar mentőkutyák azon a területen. De a világhírnevet Törökország legpusztítóbb földrengése utáni munkája hozta el neki és gazdájának.
– Három és fél nappal a földrengés után már kevés esélyt látott mindenki arra, hogy túlélőt találjanak – emlékezett vissza Lehoczki László, a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport alapítja. – Már sokan feladták, mi még folytattuk a keresést és egyszer csak Mancs csóválni kezdett, majd ugatni, ezzel jelezte, hogy túlélő van a romok alatt. Az akkor hároméves kislányt, Hatirát szinte sérülés nélkül fel tudták hozni. Családja annyira hálás volt, hogy el is jöttek Budapestre megköszönni, hogy Mancs megmentette az életét. Sőt, később a lány Debrecenben tanult, a hétvégéket pedig velünk töltötte. Nemrég volt az esküvője, oda is meghívott, nem győzi elmondani, hogy örökké hálás lesz a csodakutyának!

Fotó: MTI, Facebook, Lehoczki László archívuma