Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Fia mai napig érzi Cserháti Zsuzsa jelenlétét – „Sokat mesélek a gyerekeimnek, az unokáinak róla”

Hihetetlen, de már 21 éve, hogy a magyar könnyűzene történetének egyik, ha nem a legkiválóbb énekesnőjét a fia holtan találta otthonában. Cserháti Zsuzsa mindössze 55 éves volt és a sors kegyetlen fintora, hogy halála után lett igazi sztár, akinek mai napig játsszák felejthetetlen slágereit. Szirtes Krisztiánnal emlékeztünk édesanyjára, aki már nem érhette meg unokái születését.

 

Megbetegítette a mellőzöttség
2003. július 23-án az egész országot megrázta a hír, elhunyt Cserháti Zsuzsa. A nehéz sorsú előadó egyike azon keveseknek, akiknek kétszer is sikerült a csúcsra törni. Bár sokan a magyar könnyűzene történetének legkiválóbb énekeseként tartják számon, a nyolcvanas években méltatlanul mellőzött lett. Igaz ugyan, hogy 1996-ban a legelsöprőbb sikerű visszatérés is a nevéhez fűződik. Olyan megkerülhetetlen slágerek kötődnek hozzá, mint a Boldogság gyere haza, a Hamu és gyémánt vagy az Édes kisfiam és amelyek mai napig megszólalnak rádiókban, koncerteken. A showbiznisz kegyetlen világa mély nyomott hagyott az énekesnő lelkén, volt idő, amikor ellehetetlenítették, és az addig országosan ünnepelt díva bárokban kényszerült énekelni. Magánéleti és egészségügyi problémákkal egyaránt küzdött, depressziós lett. Egyetlen fia, mégis igyekszik arra az édesanyára gondolni, aki olyan volt, mint az átlag anyukák: vitte iskolába, főzött neki, játszott vele, és akinek az ölelése mai napig hiányzik neki.
Anyukámnak nem voltak sztárallűrjei, sőt, őt ezek inkább zavarták. Mindig azt mondta, hogy vannak emberek, akik ácsok, szobafestők, neki meg ez a szakmája, énekesnő – meséli a Sztár Limonádénak Szirtes Krisztián. – Számomra sokáig vasárnapi anyuka volt. Négyéves koromban váltak el a szüleim, ezután édesapámmal laktam. Amikor viszont újra együtt éltünk, akkor olyan igazi anyuka volt, vitt-hozott a suliból, főzött, tanult velem. Nagyon szoros volt a kapcsolatunk, még akkor is, amikor én már egyetemre jártam, majd összeköltöztem a barátnőmmel, aki azóta a feleségem. Amikor már ki sem akart mozdulni a lakásából, akkor mentem, ha kellett naponta, bevásároltam neki, segítettem az otthoni dolgokban.”

Utolsó beszélgetés
A legendás énekesnő fia soha nem felejti el az utolsó telefonbeszélgetést, ami éppen 21 évvel ezelőtt zajlott közte és édesanyja közt. Krisztián azon a tragikus napon kétszer is hívta Zsuzsát, de már hiába sietett a lakására, nem tudott rajta segíteni.
Reggel még beszéltem vele, és mondtam neki, hogy délután benézek hozzá. Nyugtatgatott, hogy nem annyira fontos, mert jól van. Én egy barátomnak segítettem, aki el akarta adni a lakását. Később ő hívott, és felvetette, mi lenne, ha mégis fölmennék hozzá. Elindultam, gondoltam még odaszólok, hogy úton vagyok, de nem értem el. Nem gondoltam semmi rosszra. Aztán bementem a lakásba és megláttam anyut, tudtam, hogy már halott. Valahogy érzi ezt az ember. Azt se tudtam mit kell tenni, kit kell hívni, végül a barátnőm és édesapja jöttek és ők intéztek tulajdonképpen mindent.”

Nem ismerhette meg az unokáit
Cserháti Zsuzsa ma már boldog nagymama lehetne, de unokáinak, Lucának és Daninak nélküle kell felnőnie.
Sokat mesélek róla a gyerekeimnek, az unokáinak, nem fogják elfelejteni. Anyu imádta volna őket, kényeztette volna őket és imádta volna azt a diliházat, káoszt, ami nálunk szokott lenni, kutyával, más házi kedvencekkel. Szerintem csak ülne mosolyogva a kertben, nézné ezt az őrületet, miközben mellette ülne a kutyája…

Fotó: Fotók: Szirtes Krisztán archívuma, MTI