Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Turcsányi Lajos elképesztő tempót diktál – Egy falunyi ember képzettségével rendelkezik

A Tavaszi Zsongás című cédémellékletünkön a már megszokott előadók mellett egy új hang is felcsendül: Turcsányi Lajos és Felföldi Zsolt alkotta Turcsányi–Felföldi Duó.

A duó egyik tagjával, Turcsányi Lajossal beszélgettünk, akiről távolról sem állíthatnánk, hogy a pályán is új lenne: több évtizedes zenészmúltat tudhat már magáénak.
1980-ban, a középiskolában fogtam először gitárt a kezemben, 1983 óta pedig folyamatosan jelen van az életemben a zenélés: abban az évben a Vulkán Group nevű zenekarommal még a Képes Újságba is bekerültünk a pusztavacsi rockfesztivál után. A katonaság alatt sem hagytam fel a muzsikálással, a határőr zenekar tagja voltam” – idézte fel a Sztár Limonádénak Turcsányi Lajos, akit arról is kérdeztünk, hogy az aktív zenélés mellett kitanult-e más civil szakmát is.
Hajaj! Kevés ez az oldal felsorolni mindet! Óvodapedagógus, gyógytestnevelő, és alkalmazott szociálgerontológus végzettségem van, de cukrász-szakács iskolát is végeztem. Ezen kívül tevékenykedek mint író, műfordító, újságíró, fotóriporter. És még fülakupunktúrás addiktológiai beavatkozásokra is képesítve vagyok” – sorolta a teljesség igénye nélkül Lajos. „Szabadidőmben hobbikertészkedéssel foglalkozom, a félholdas birtokomat gondozom. Stabil, napi hatórás alvással mindez gyakorlatilag párhuzamosan jelen van az életemben.”


Alma a fájától
Visszakanyarodva a zenéhez! Válogatásalbumunkra a „Futhat utánam az anyósom” című dallal került fel a Turcsányi–Felföldi Duó nevű formáció.
Ez egy humoros rockabilly, minden nős férfi elképzelt világát idézi meg, persze szeretetteljes csipkelődéssel. Nekem személy szerint nagyon jó kapcsolatom volt az anyósommal, Isten nyugosztalja, ha hallaná most ezt a dalt, biztosan értené benne a humort” – vélekedett a zenész.
S ha már család: kiderült, Lajosék esetében nem esett messze az alma a fájától…
A fiam, Áron nemzetközi porondon lép fel mint gitáros: Olaszország, Amerika, Kanada – csak néhány ország, ahol különböző jazz-blues lemezeken hallani a zenéjét” – büszkélkedett a zenész, majd elárulta, nemrég fia különleges ajándékkal lepte meg: egy gitárt készít neki saját kezűleg.
Talán e sorokat olvasva mostanra senkit sem lep meg, ha eláruljuk, Lajos nemcsak gitározik, számos más húros hangszerhez is ért: ukulelén, bendzsón és mandolinon is játszik.