Az ünneplőbe öltözött kenyér
A kalács a kelt tészták királynője, már évszázadok óta a kenyér ünnepi változataként ismert. Elsősorban a legnagyobb keresztény ünnepen, húsvétkor tálalták az asztalra, mégpedig kerek koszorú formában. Ma már persze számos fajtája létezik, de legfőbb jellemzője ma is az utánozhatatlan foszlós állag, amit az élesztőnek köszönhet. Az élesztő ugyanis belülről „lélegezteti” a tésztát, ettől lesz egy kissé puha és omlós. A kalács másik fontos jellemzője a fonott külső, ami valóban ünnepivé, az asztal díszévé emeli. Persze nem muszáj a hagyományos koszorú formát választani, tökéletesen megfelel húsvétra a klasszikus hármas- vagy négyesfonatú kalács is.
10 tuti tipp a kalácssütéshez
Az otthoni kalácssütéstől sokan tartanak, hiszen nem elég, ha az íze és állaga lesz jó, még illik szépnek is lennie. Ez pedig sok tényezőn múlik, de ha megfogadod a Limara Péksége blog szerzőjének, Tóthné Libor Máriának tanácsait, akkor hidd el, nem marad el a siker. Ezeket a tippeket fogadd meg:
1. Friss élesztőt használj!
2. Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz! (Ne melegítsd túl az élesztő felfuttatásához használatos tejet se.)
3. Szitáld le a lisztet, vagy legalább alaposan keverd át egy habverővel, így nem lesz csomós a tészta!
4. Tartsd be a receptben írt élesztőmennyiséget (általában 2 dkg)! Ha túlkeleszted a tésztát, eltűnnek a fonások.
5. Ne kelessz meleg helyen, ez szintén túlkeléshez vezet! Elég szobahőmérsékleten pihentetni a tésztát.
6. Vigyázz a folyadékmennyiségekkel! Ha először dolgozol egy receptből, akkor a megadott folyadékot ne öntsd rögtön a tésztához, csak lépésenként, ahogy a tészta felveszi. Az is lehet, hogy nem kell az összes mennyiség.
7. A vajat csak a dagasztás második felében add a tésztához, különben rögtön körbeveszi a lisztszemeket, így az élesztő nem fér hozzá, a tészta nem, vagy csak nehezen fog megkelni.
8. Ne legyen a tészta ragacsos! Ha még a dagasztási idő második felében is túlságosan tapad, akkor adj hozzá még egy szórásnyi lisztet.
9. Dolgozd össze jól a tésztát(kézzel gyúrás kb. 10-15 perc), különben nem lesz elég levegős a kalácstészta.
10. Szánj időt a kalács készítésére! A tésztát többször is keleszteni, pihentetni kell: dagasztás után, fonás előtt és fonás után, a sütés előtt is.
Balássy Betty videókkal biztat a házi sütésre
Az énekesnő régóta kényezteti férjét, a megasztáros Varga Ferit és gyerekeiket saját főztjével, nemrég pedig a házi kenyérsütés ízére is ráérzett. Egy véletlen hozta így, egyszerűen elfogyott otthon a kenyér, és gondolta, megpróbálja saját maga elkészíteni. Azóta olyannyira belejött, hogy rendszeresen készít a Limara Péksége receptjei alapján házi sütős videókat, sokaknak segítséget adva ezzel, hogy hogyan fogjanak hozzá a sütéshez.
„Saját magam példájából is tudom, hogy kell a bátorítás, főleg a bonyolultabbnak hitt kelt tésztás ételek sütéséhez. A videóimban nagyon egyszerűen, lépésről lépésre mondom el, és közben mutatom végig a tésztagyúrást, formázást, sütést. Nagy öröm számomra, hogy ezzel segíthetek másoknak és ösztönözhetem őket az otthon sütésre. Érdemes kipróbálni – azt szoktam mondani, ha nekem megy, akkor bárkinek menni fog.” – mondja Betty.
Az énekesnő ünnepi asztalára idén a saját sütésű,csokoládéval töltött császárkalácsa kerül, aminek elkészítését szintén videóban örökítette meg, így bárki utána tudja csinálni. A kalács mellé a sonkán és salátákon kívül még egy ígéretes finomságot, a rántott töltött tojást is kipróbálják majd.
A VIDEÓT ITT TEKINTHETED MEG!
Sütésre fel!
Ha kedvet kaptál, készítsd idén te is saját kezűleg az ünnepi kalácsot, és ha jól sikerült az eredmény, be is nevezhetsz vele a Süss bátran receptversenyre! De nemcsak kaláccsal, hanem sós, édes vagy gluténmentes finomsággal is jelentkezhetsz. A beérkezett recepteket szakmai zsűri értékeli, akik között ott lesz a Limara Péksége és a Maléna konyhája bloggere, valamint a 2015-ös „ország kenyerét” megalkotó Vajda Péter is. A legjobb receptek beküldői konyhai robotgépet, illetve botmixert nyernek, és minden díjazott megkapja a Limara Péksége blog Házi Pékek Alapkönyvét. A receptverseny a www.eleszto.hu/sussbatran oldalon érhető el, április 3-ig várják a nevezéseket.