Beleznay Endre rendezői szerepben

Egy egész énekkarral és kiváló színészekkel veszi be a Siklósi várat Beleznay, de persze csak, mint rendező. Rockopera készül Kinizsi Pál történetéből, amit a humorista visz színpad helyett a várkert udvarára. Még csak a próbafolyamatok zajlanak, de már most sok izgalmas kulisszát árult el az augusztusi előadásról a rendező, aki egyben a narrátor is lesz a történelmi mesében.

 

A Siklósi vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter írta, Beleznay Endre rendezi, a zenét pedig Balásy Szabolcs írta a rockoperához, amivel készülnek múltat idézni nyár végén a Villányi-hegység lábánál.

„A magyarságunk felett érzett büszkeségünk fő motívuma az előadásnak. Kinizsi Pál volt Mátyás király jobb keze, nem volt vesztes csatája. A darabban garantáltan sok szórakozás lesz, a kellő helyeken természetesen meg fogunk hatódni” – ígéri a rendező, aki természetesen humort is visz az előadásba, hiszen narrálni is fogja az eseményeket, de még énekel is.

Fényfestéssel is dolgoznak

„Harcjelenetek, tánc, ének és még rap is lesz, tehát összetett, izgalmas jelenetek várnak a nézőkre, ráadásul egy különleges technikával, fényfestéssel tesszük még látványosabbá az előadást. A történelmi helyszínről nem is beszélve, ami direkt jót tesz a darabnak. Szerettünk volna lovakat, de ez nem valósulhat meg egy uniós beruházás miatt, ami a várat érinti, de ha sikere lesz a darabnak, akkor jövőre lóháton játsszuk” – teszi hozzá lapunknak Beleznay.

Jó hangulatban telnek a próbák

A nem kevesebb, mint félszáz szereplős produkcióban részt vesz többek között Vadkerti Imre, Sasvári Sándor, Rudán Joe, Csengeri Attila, Götz Attila, Györfi Anna és Kusnyér Anna. A VoiSingers tagjai alakítják az éneklő népet. És hogy milyen rendező Beleznay Endre?

„Remek! Vitatkozni nincs idő, az elején megmondtam, mi lesz, mindenki örült neki és eszerint dolgozunk a darabon. Rendezőként az én feladatom, hogy a színésszel megértessem a szerepét, annak esszenciáját, ennyi a lényeg. A próbák egyébként rendkívül jó hangulatúak, ahogy a darab is. Szerencsére mindenki hamar belerázódott és úgy látom, jól is érzik magukat. Fontosnak tartom, hogy jó hangulatú legyen a munka, ez persze nem mehet a minőség rovására, de nem szoktam kiabálni, verni őket valami fém tárggyal. Sokat poénkodunk, ahogy a darabban is” – magyarázta a rendező, s azt is elárulta, a főpróbát ingyen nézheti meg minden egészségügyben dolgozó.

A teljes cikk a júliusi lapszámunkban olvasható!