Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Gáspár Bea: Idén is Törökországban karácsonyozunk

Az ország Bea asszonyának gyerekkorában mindig nagy családi körben teltek a karácsonyi ünnepek, ami azután se változott, hogy feleségül ment Győzikéhez és megszülettek a lányai. Néhány éve azonban már Törökországban töltik az ünnepeket. Bár ez idén se lesz másképp, nemrég megjelent harmadik szakácskönyvében készült néhány karácsonyi fogással, melyek közül kettőt olvasóinkkal is megosztott.

 

Hazánk egyik leghíresebb háziasszonya gyerekként is azt látta, hogy karácsonykor otthon mindenki izgatottan készülődik, sürög-forog.
„A szüleim mindig nagyon készültek erre az ünnepre. Édesanyám már napokkal előtte elkezdte a sütés-főzést, amibe idővel én is örömmel segítettem. Szenteste csak a mi kis családunk volt együtt, a másik két nap viszont mentünk a nagyszülőkhöz és a többi rokonhoz. Nagyon szép emlékként maradtak meg nekem ezek az idők” – kezdi lapunknak a családanya, aki hasonló szellemben töltötte az ünnepeket azután is, hogy Győzike felesége lett.
„A férjem családjánál is a nagy összejövetel és főzés volt a szokás karácsonykor. Anyósommal és sógornőmmel együtt készítettük az ünnepi és tradicionális roma fogásokat, a legnépszerűbb mindig a töltött káposzta volt. Rengeteg vendégünk volt a karácsony alatt, ilyenkor gyűlt össze az egész rokonság, akiket szívesen láttunk vendégül.”
Ezek a nagy ünneplések azonban néhány éve abba maradtak.
„Már sokadjára Törökországban töltjük az ünnepeket. Ez alól egyedül a tavalyi év volt kivétel, akkor a koronavírus-járvány miatt nem indultak repülők. Idén viszont, ha a Covid nem szól közbe, ismét kint töltjük ezt az időszakot. Ajándékozni nem szoktunk, maga az utazás és az, hogy egy olyan gyönyörű helyen együtt lehetünk a legnagyobb ajándék nekünk.”

Ünnepi receptek Bea konyhájából
Gáspár Beának idén jelent meg harmadik szakácskönyve, melyben a rengeteg nagyszerű recept mellett néhány ünnepi fogás is megtalálható. Ezek közül kettő különleges ételt olvasóinkkal is megosztott.

 

 

Zsákbamacska, avagy töltött-rántott kelkáposzta

Kedves barátnőm, Katika Kazáron lakik. Amikor először voltunk náluk vendégségben, ezzel a tipikus helyi fogással kedveskedett nekünk. Nagyon ízlett, ezért el is kértem a receptjét, amit készségesen meg is adott. Ha elkészítitek, ti is rá fogtok jönni, hogy milyen finom ételeket tudnak kitalálni a nógrádi emberek, főleg a kazáriak!

 

Hozzávalók:

  • 2-3 babérlevél
  • 1 kiskanál egész köménymag
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 1 kg csirkemellfilé
  • 10-12 szelet gépsonka
  • 10-12 szelet sajt (lehet füstölt is)

 

a panírozáshoz:

  • finomliszt
  • 4 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • zsemlemorzsa

a sütéshez:

  • napraforgóolaj

Egy nagy fazékban vizet forralunk, a babérlevéllel, a köménymaggal és sóval ízesítjük. A kelkáposztát leöblítjük, leveleire szedjük, és a forró vízben néhány percig blansírozzuk, azaz félpuhára főzzük.

A csirkemellet leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük, 10-12 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk és besózzuk.

A blansírozott kelkáposztaleveleket szárazra töröljük, majd mindegyikre egy szelet húst, erre egy szelet sonkát, a sonkára pedig egy szelet sajtot teszünk. A kelleveleket, mintha töltött káposztát készítenénk, felgöngyöljük, majd a szokásos módon lisztbe, tejföllel elkevert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetve bepanírozzuk. A panírozott kelbatyukat bő, forró olajban kisütjük, de csak lassan, hogy a sajt belül elolvadjon, és a panír ne égjen meg.

 

Sakkszelet

Ez egy nehéznek tűnő feladat, ámbár csöppet sem az. A férjem azért kedveli, mert fekete-fehér, mint a zebra színei. Persze az sem mellékes, hogy isteni finom is!

 

Hozzávalók:

a sárga tésztához:

  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 12 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a barna tésztához:

  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor

a töltelékhez:

  • 30 dkg sárgabaracklekvár

a mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4 evőkanál napraforgóolaj

A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat robotgéppel habosra keverjük. A tojások sárgáját, majd a liszttel elkevert sütőport is belekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan a masszába forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt világos színűre sütjük.

Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan összeállítjuk, a kakaóport is belekeverjük, majd úgy, mint a sárgát, kisütjük.

A megsült lapokat hosszában kettévágjuk, lekvárral megkenjük, és a kétféle színt váltogatva egymásra helyezzük. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb deszkát, vagy hasonló sima tárgyat fektetünk, arra pedig nehezéket rakunk, és kb. 1 órán át nyomatjuk, hogy szépen összeragadjanak a tészták.

Ezután a nehezéket levesszük, és a süteményt éles késsel kb. 1,5 centi vastag szeletekre vágjuk.

Az első szeletet lefektetjük, lekvárral hosszában megkenjük, ráfektetjük a következő szeletet úgy, hogy a vaníliás részre kakaós, a kakaósra vaníliás rész essen váltakozva. A szeleteket lekvárral megkenve egymáshoz ragasztjuk, négy szeletből egy rúd sütemény lesz. Ezeket a rudakat csokoládémázzal vonjuk be. Ehhez a hozzávalókat gőz felett felmelegítjük, és a rudak tetejére és oldalára kenjük. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd felszeletelve kínáljuk.

 

Recept fotók: BOOOK Kiadó/Kaszás Gergely

Bea fotók: TV2, Instagram