Dred Bíró Zsolt: Az elmúlt időszakot soha nem látott csapásként fogjuk emlegetni!

Dred Bíró Zsolt

– 25 éves jubileumhoz érkeztél. Megünnepled vagy most, hogy a vírushelyzet miatt minden nehezebb, elhalasztod?

– Nem vagyok jó az évfordulók számontartásában. Minden nap úgy kelek fel, hogy az motoszkál a fejemben, mit tehetnék meg ma, ami előre visz. Az idő múlását néha úgy érzékelem, mintha hirtelen ugrottunk volna 5 évet. Azt hiszem, ezt hívják divatos szóval flow-nak. A COVID természetesen az én életemet is felforgatta, de mivel párhuzamosan több dolgot csinálok, ezért amikor a fellépések elmaradtak, akkor más tevékenységek kerültek előtérbe. Az elmúlt évben elvégeztem egy web fejlesztői tanfolyamot. Nem volt vele különösebb célom, de azóta már többször használtam is ezt a tudást. Gyakori probléma egy családban, ha a férfinak kell megmondania, mi legyen az ebéd. Én készítettem ennek megoldására egy alkalmazást, ami közel ötszáz ételből véletlenszerűen ajánl fel változatos menüt, így már nem hoz zavarba a visszatérő kérdés: „Mit főzzek ma?” (nevet)

– Gondoltad volna annak idején, hogy még 25 év múlva is a zenével foglalkozol?

– Sosem volt igazi B tervem. A zene az életem meghatározó része. A diszkózás, a rádiózás, később a szerzői, zenei pálya egyértelmű következményei voltak egymásnak. Ha valami miatt nem tudnék dalszerzőként, előadóként dolgozni, akkor háttér emberként képzelném el magam. Igazából már most is megoszlanak a feladataim a színpad előtt és mögött zajló események között.

– Civilben egy műsorirodát is működtetsz. Nyilván hosszú idő óta az sem tud működni. Mivel töltöd akkor most a mindennapjaidat?

– Talán most több a feladat, mint valaha. Alapvetően mi úgy készülünk, hogy az év második felében – létszám korlátozással – de megtarthatók a rendezvények. Szóval, rendületlenül egyeztetjük a nyári fellépéseket, bízva abban, hogy mellénk áll a szerencse és lesz lehetőségünk a közönséget szórakoztatni. Emellett az elmúlt években számtalan megbízatást vállaltam a magyar zenész közösségért. A Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke és az Artisjus Jogvédő Iroda szerzői bizottságának elnöke vagyok évek óta. A zenei szakmai szervezetek megbízásából legfrissebb misszióm a művészeti területeket támogató Nemzeti Kulturális Alap kollégiumának tagsága. Ebben a szervezetben segíteni próbálunk a művészek szakmai fejlődésében, személyes projektjeik megvalósításában.

A teljes cikk a márciusi lapszámunkban olvasható!