Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Molnár György Elefánt: Mecky egyszer csak elaludt - Sztárlimonádé

Molnár György Elefánt: Mecky egyszer csak elaludt

December 6-án érkezett a szomorú hír, életének 79. évében elhunyt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. Az egész országot, a zenei világot megrázta a novemberben, koronavírus-fertőzéssel kórházba került Mecky távozása. Barátja, zenésztársa, Molnár György a Sztár Limonádénak elárulta, mindvégig tudta, nagy a baj, és bár tudta, hogy kevés az esély rá, mégis bízott János felgyógyulásában.

 

Hetekig ment a találgatás Kóbor János állapotával kapcsolatban, miután az Omega zenekar hivatalos Facebook-oldalán november 13-án bejelentették, négy nappal előtte Mecky kórházba került. Teljes hírzárlatot rendeltek el állapotával kapcsolatban, de ahogy telt az idő, egyre kevesebb esély volt a felépülésére. Molnár György Elefánt közel másfél hónappal beszélt utoljára halála előtt Kóbor Jánossal, de az soha meg sem fordult volna a fejében, hogy nem hallja többé zenésztársa, barátja hangját a telefon túlvégén.

„Az utóbbi időben több társamat elveszítettem, most már ez tényleg sok nekem. Először elment a Benkő Laci, majd a Misi (Mihály Tamás, a szerk.), ezután Mecky. Nagyon fáj, nehéz mindezt feldolgozni. Tudtam, hogy János el fog menni, és hiába próbál felkészülni az ember erre, mégis, amikor jön a telefon és közlik a szomorú hírt, mellbe vágja az embert. Csak egy százalék remény volt, hátha mégis felépül. Mindig azt nyilatkoztam, hogy bízom benne, hogy igenis fel fog gyógyulni, reménykedtem, ő lesz a százból az az egy, akinek ez sikerül, de egyszer csak elaludt – mondta megtörten a zenész. – Zsóka minden nap bent volt nála, és utána ketten kaptunk információt az állapotáról, Trunkos András, a menedzserünk és én” – fűzte hozzá.

„Eddig azt hittem, kemény fickó vagyok”

„Nem érzem túl jól magam. Eddig azt hittem, kemény fickó vagyok, mindent kibírok, de rá kellett jönnöm, ez egyáltalán nem így van. Mecky halála előtt pont négy héttel a Benkő Laci emlékére csináltam egy dalt, de most már sajnos ez a szerzeményem mindkettőjükről szól. December 17-én, 19 órakor a Szent István-bazilikában tartottunk gyászmisét, ahol mindenki tiszteleghetett János előtt. Mivel az volt a kívánsága, hogy a hamvait a Balatonba szórjuk, ezt teljesítjük” – mondta a jóbarát lapunknak.

Az Omega zenekar jövőre ünnepelte volna a 60. „születésnapját”. A jeles évforduló alkalmával Kóbor János azt szerette volna, ha méltó módon emlékeznek meg a hat évtizednyi munkáról. Sajnos ez már nem valósulhat meg. Molnár György azonban úgy gondolja, zenekaruk örökké élni fog.

„Az Omegának nincs vége, még akkor sem, ha már mindnyájan meghaltunk. A zenekar beleívódott a levegőbe, a köztudatba. Én sem félek a haláltól, mert tudom, hogy a sok évtizednyi munkánk megmarad az utókornak” – mondta.

Zalatnay Sarolta: Nem térek magamhoz

Zalatnay Sarolta 1965 óta ismerte Kóbor Jánost, szoros barátság fűzte őket össze. A 74 éves színésznő teljesen összetört, miután értesült Mecky haláláról.

„Egy ennyire egészséges, életvidám ember, nem mehet el! Tudom, hogy az élet véges, és nem tudhatjuk, hogy a Jóisten útja mit tartogat számunkra. Tudtam és éreztem, hogy nagy a baj, dacára annak, hogy mi, a barátai se kaptunk semmiféle hírt az állapotáról. Hogy ő akarta-e így, nem tudjuk, elképzelhető! A minap éjszaka riadtam fel, olyan érzésem volt, mintha egy hatalmas kő lenne a mellkasomon. Nem álmodtam, és reméltem, hogy ez nem egy rossz megérzés, sajnos túl sokszor éreztem már meg hasonló eseteket. Erre jött a hír… Teljesen kiborultam, nyugtató teákat iszom, és közben nézeget a közös képeinket” – mondta az AcNewsnak az énekesnő a tragédia után.

A zenésztársak is megemlékeztek az énekesről

Megrendüléssel fogadta Kóbor János halálhírét a magyar zenésztársadalom. Sokan a közösségi oldalukon tisztelegtek az Omega énekese előtt. Presser Gábor egy közös fényképpel búcsúzott.

„Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a Tízezer lépés lemez felvételei idején készülhetett a fotó. Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky” – írta a fotóhoz.

Koncz Zsuzsa posztjában két fotót tett közzé: az egyik még a hatvanas években készült, amikor az Omega együttes kísérte az énekesnőt. Mint írta, együtt kezdték a pályát a Műegyetem Szentháromság téri hajdani koleszának a színpadán.

„Te csodált egyetemista voltál, én kis gimis. A zongoránál Benkő Laci, a dobnál Laux Józsi. Végtelen szomorúság nekem és mindnyájunknak, hogy te is elmentél, hogy az Omega immár az égi mezőkön koncertezhet csak. Mecky, drága, jó utat! Hiányozni fogsz” – írta az énekesnő.