18. születésnapját ünnepli a Cairo – „A koncertezést fizikailag is bírni kell!”

Cairo

– Egyre több válogatásalbumon szerepeltek ti is. Mit jelent számotokra ez a mostani album és milyen dallal kerültetek fel rá?

– Eddig 10 önálló albumunk és 3 DVD-nk jelent meg fennállásunk 18 éve alatt. Az együttes indulásakor több válogatáslemezre kerültek fel dalaink, sok esetben még külföldi kiadványokra is, aztán ez a folyamat 2010-ben a zeneipart is sújtó gazdasági világválság és a CD, mint hanghordozó drasztikus visszaszorulása miatt abbamaradt. 9 év telt el, a CD, a bakelit lemez, de már a hangkazetta is reneszánszát éli, mi pedig 2019-ben újra lehetőségeket kaptunk fizikai hanghordozón való megjelenésre és örömmel vettük, hogy Tomi műsorának nem csak képernyőn lehetünk részesei, hanem megjelenő lemezének is, immár másodszor.
Május 23-án lesz a zenekar 18 éves, viccesen fogalmazva: „nagykorú”-vá válunk. Ennek emlékére legelső dalunk, legelső verzióját poroltuk le és lesz majd hallható abban a verzióban, ahogy az rádiós karrierjére indult, de eddig lemezen még nem jelent meg.

– Hogyan zajlanak mostanában a hétköznapjaitok?

Nem panaszkodhatunk. Sok kollégával ellentétben, akiknek 2020-ban sajnos egy fellépésük sem volt a Covid-járvány miatt, mi 20 koncertet is megtarthattunk. Felvidéken és Erdélyben is zenélhettünk, így a nyár és az ősz „eltelt”. Igaz, most nem utaztunk ezért 40-50.000 km-t mint általában szoktunk, de 10.000 így is összejött. Az évet lemezkészítéssel és kiadással kezdtük, a téli hónapokban pedig a műsorszervezésre „gyúrtunk”, mert ha 2021-ben még mindig nem lehetnek koncertek, akkor majd lesznek 2022-ben, 2023-ban… és ezt a munkát már most elő kell készíteni. Januártól ismét új lemezen dolgozunk és bízva, hogy július-augusztus-szeptemberben azért ha nem is sok, de pár kisebb koncert szóba jöhet, már most edzenünk kell a testünk, hangunk és hangszerjátékunk rájuk. Amíg a futballisták a 90 perc alatt kapnak egy szünetet, mi a fellépéseken nem, a koncertezést fizikailag is bírni kell!

A teljes interjú az áprilisi lapszámunkban olvasható!