Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elárulta titkát, mivel őrzi meg fiatalságát Poór Péter!

Poór Péter gyors gyaloglással tartja magát formában. A 77 éves legenda minden nap sportol és alkoholt sem iszik. Muszáj ügyelnie egészségére, máskülönben nem bírná tartani a lépést azzal a feszes tempóval, amit diktál magának. Sokszor csupán néhány órát alszik, mégsem lassít. Koncertezik, tanít, szerzőként is aktív és még a macskáit is ellátja, akik már reggel 6-kor várják a finom falatokat.

 

– Hosszú idő után végre elkészül legújabb nagylemeze. Mi hiányzik a befejezéshez?

– Már csak az utolsó simítások vannak hátra. A lemezborítón és a grafikán kell dolgozni, de a hanganyag kész. Addig vacakoltunk vele, hogy túl sok, összesen 17 dal készült, de nagyjából 14 fog elférni rajta. A fele duettekből áll Rózsás Viki partnernőmmel, a másik fele pedig a szóló dalainkból tevődik össze. Különösen büszke vagyok erre a lemezre, a nagy részét én írtam. Idén már egészen biztosan megjelenik.

– Miért húzódott el ennyire a munka?

– Közrejátszott a Covid. Viki és én is kétszer fertőződtünk meg annak ellenére, hogy mindketten megkaptuk a 3 oltást. Szerencsére teljesen felépültünk, így tudtunk dolgozni tovább, de egy örömteli esemény miatt újra lesz egy kis szünet. Viki férjhez megy a nyáron, és most egy ideig a vőlegényére, Viktorra és az esküvői előkészületekre fog koncentrálni.

– A Covid után beindult a koncertszezon?

– Nehezen indult be, de most már vannak felkérések. Noha a múlt évben is akadt bőven, mégsem sok valósult meg belőlük. Szeptember közepétől november végéig 52 előadás volt lekötve, ebből 50-et a járvány miatt lemondtak. Az év eleje általában uborkaszezon, nekünk most márciusban, a nőnappal indultak a fellépések.

– Hogy viselte a kényszerpihenőt?

– Nehezen. Nem szeretem, amikor tétlenségre vagyok ítélve, mert munkamániás vagyok. Engem a színpad és a közönség éltet.

– Ezek szerint egyelőre nem készül nyugdíjba menni. 77 évesen hogyan bírja energiával?

– Elvileg nyugdíjas vagyok, de a gyakorlatban nem. Tanítok is a fellépések mellett, habár néhány tanítványomat le kellett most mondanom, mert már nincs rá kapacitásom. Mindemellett sok dalt írok, hangszerelek és segítek a stúdiómunkában. Néha előfordul, hogy fáradt vagyok, de a műsor közben ebből semmit sem érzek. Utána is fel vagyok még dobódva, sokszor nem is tudok elaludni, még dolgozik az adrenalin. Előfordul, hogy éjjel 3-kor fekszem le, de még így is legkésőbb 6-kor kelnem kell, mert a cicák várják a reggelit.

– Fizikailag nem merül ki?

– Igyekszem edzésben maradni. Ha az ember nem hagy ki túl sokat, akkor nem esik ki a lendületből. Csodálkozni szoktak a fellépéseken, ha utánanéznek, hogy milyen idős vagyok. Egy öregembert várnak, helyette berobban valaki a színpadra, aki leugrik a közönség soraiba, felszalad, járkál az emberek között és énekel a fülükbe. Ehhez persze egészségesen kell élni.

– Hogyan ügyel az egészségére?

– Próbálok odafigyelni a táplálkozásra, például igyekszem nem túlenni magam és változatosan étkezni. Illetve kerülöm az édes dolgokat, pedig nagyon szeretem őket. Ugyanakkor szeretem a gyümölcsöket és a zöldségeket is. Nagy alma pusztító vagyok, például a jonatán a kedvencem. Nagyon fontos, hogy nem iszom, egy korty alkohol sem csúszik le. Régebben sem poharaztam, ha egy esemény megkívánta, koccintottam, de sose ittam sokat. A helyes táplálkozás mellett sportolni sem árt.

– Ön mit sportol?

– Gyalogolni szoktam, de ez nem séta, inkább ahogy ezt Radnóti megírta: Erőltetett menet. Gyorsan gyaloglok, napi 45 percet. Amikor tehetem, erdőben, de ha nincs rá időm, akkor a közelben lévő sportpálya körül. Ami nem is olyan könnyű terep, mert vannak benne emelkedők. A nővérem, Klári is napi 6 kilométert fut. Kevesen tudják róla, de régen élsportoló volt, első osztályú asztaliteniszező.