Kiderült, valójában kinek köszönhette a Király, hogy profi zenész lett

Zámbó Jimmy

A kilencvenes évek legsikeresebb előadójának döcögve indult a karrierje. A későbbi Király próbálta bevenni a Kádár-kori popzene erős bástyáját, az Országos Rendező Iroda (ORI) komor Vörösmarty téri épületét, de nem kapta meg az előadó-művészi működési engedélyt, amely arra jogosította volna, hogy gázsiért léphessen fel. Helyzete mindaddig reménytelennek tűnt, míg a nagy előd, Korda György be nem került a bizottságba.

Gyuri bácsi emlékei szerint a 17 éves Jimmy addig soha nem látott módon magnetofont vitt magával a vizsgára, azzal kísérte magát. Ez nem volt szokás, mindenki zongorával adta elő a produkcióját. A bizottság tagjai kifogásolták, hogy nem hangszerrel érkezett vizsgázni, sőt azt is, hogy szokatlan a külseje. A befutott énekes azonban rögtön meglátta a tehetséget a fiatal pályatársban.

– Nekem Zámbó Jimmy semmit nem köszönhet, csak a saját maga tehetségének. Ha nem lett volna ennyire muzikális, bármit tehettem volna. Én, mint énekes viszont rögtön felismertem benne a tehetséget, és egy vizsgán, ahol én voltam a vizsgabizottság elnöke, akkor azt mondtam, ha nem engedik át, egyszerűen kimegyek a teremből. Így végül megkapta az engedélyt. Ennyit tettem, kiálltam mellette, de ugyanezt megcsináltam volna bárkiért, akiben hasonló tehetséget véltem volna felfedezni. Hozzá fogható talentummal viszont nem találkoztam – kezdte lapunknak Korda György, aki mindezek ellenére nem sokat beszélt Jimmyvel.

 A teljes cikk a januári lapszámunkban olvasható!